Одабрани радови са XIII Минијатурног бијенала, који су током 2016. године, кроз пројекат “путујућа изложба” (пројекат подржан од Министарства културе), представљани у десетак градова Србије, од 8. до 15. јула биће део излагачког програма Арт фестивала, међународне ликовне манифестације која се сваке године приређује у бласти Хелгеланд у Норвешкој.

Арт фестивал је призната светска ликовна манифестација специфична по томе што “поседује” једну од најдужих галерија на свету. Како истиче Стиг Ове Сивертсен, селектор и директор фестивала читава главна улица старог дела града Мушјена, са свим продавницама, ковачким радионицама, занатским радњама и приватним становима, током трајања фестивала постаје галерија чији је излагачки простор дужи од два километра.
Дечју ликовну манефестацију “Минијатурни бијенале” на Арт фестивалу у Норвешкој представиће Валентина Нађ, уредник дечјег програма Културног центра.
Ово је велики успех за све нас: за децу уметнике, Културни центар и Горњи Милановац, каже Валентина Нађ и додаје да је Међународна изложба у Мушјену круна дванаестогодишњег постојања “малог бијенала”.
– Минијатурни бијенале свој пут је започео 2005. године, као пратећа манифестација ВИИИ Међународног бијенала уметности минијатуре. Почело се од идеје. Са пуно ентузијазма и храбрости. Сви који су мање или више учествовали у креирању ове манифестације, део су приче о Минијатурном бијеналу. Свако је на свој начин помагао. Било да су то бивши или садашњи ствараоци, њихови професори, ликовни педагози, културни посленици, привреда Горњег Милановца или посетиоци изложбе, који су својим саветима доприносили да будемо бољи. До сада смо заједничким снагама представили шест изложби, на којима је учешће узело више хиљада малишана школског узраста не само из Горњег Милановца, већ и из уметничких школа из Чачка, Шапца, Ниша, Ужица, Краљева и других градова Србије. Свој допринос бијеналу су дали и уметница Анне Бритт Равна као и полазници ликовне радионице Културне школе у Мушјену (2010. године) Настојећи да нашу идеју о дечјем бијеналу проширимо 2014. и 2016. године реализовали смо пројекат „Минијатурни бијенале – путујућа изложба“ који је подржало Министарство културе Србије. Пројекат је настао из потребе да се манифестација развија и шири, да се у оквиру једне идеје окупе и други градови Србије, као и братски градови из Словеније, Македоније, Грчке …
Данас… припремамо поставку за Арт фестивал. На добром смо путу да након изложбе у Норвешкој Минијатурни бијенале добије и међународно “признање”, и да у догледно време постане манифестација која ће попут „великог“ бијенала промовисати радове уметника са свих меридијана, закључује Валентина Нађ.
Излагачки програм Арт феста, поред одабраних радова са Минијатурног бијенала чиниће и уметничка дела скандинавских аутора који доприносе иновацији и развоју креативности на пољу ликовне уметности, али и културе уопште.

Коментари су онемогућени.