Петнаести међународни бијенале уметности минијатуре – највећа и најобухватнија светска изложба малог формата данас је отворен у Горњем Милановцу. Изложба ће бити отворена до 31. августа 2020. године. Покровитељи манифестације су општина Горњи Милановац и Министарство културе и информисања Републике Србије.

„У односу на предходне манифестације, организоване за Дан општине Горњи Милановац, којима су традиционално и започињале априлске свечаности у граду под Рудником, овога пута, због пандемије корона вируса, организатор највеће светске изложбе минијатуре је био принуђен да отварање Бијенала помери за јун, у време обележавања градске славе (Силазак Светог Духа на Апостоле), а саму доделу награда прилагоди превентивним мерама које прописује Министарство здравља Републике Србије“, рекао је Драган Арсић, директор Културног центра.

Церемонија отварања Бијенала уприличена је на Платоу испред Модерне галерије Културног центра. Говорећи о 15. Међународном бијеналу уметности минијатуре, о концепцији манифестације и овогодишње поставке, жирирању и пратећем изложбеном програму, Божидар Плазинић, представник Жирија (Божидар Плазинић (Србија) Моника Милер (Немачка) и Софија Јечина (Русија)) и Селекционе комисије (Божидар Плазинић, Сања Филиповић и Ђорђе Станојевић) је између осталог рекао да поставка обухвата 689 радова које потписују 423 аутора из 27 земаља (Немачка, Бугарска, Украјина, Словенија, Пољска, Француска, БиХ, Велика Британија, Израел, Хрватска, Финска, Грчка, ЈАР, Канада, Црна Гора, Белорусија, Јужна Кореја, Аустралија, Северна Македонија, Аустрија, Румунија, Аргентина, Естонија, Јапан, Чиле, Русија и Србија).
“Излагачке области су: сликарство, графика, скулптура, цртеж, примењена уметности, фотографија и интермедија.
Прихваћени су само оригинални радови, настали у последње две године, оцењени као дела високог уметничког и професионалног домета”.

Списак излагача објављен је на сајту: http:// www.kcgm.org.rs (Програмске активности – Бијенале минијатуре).
Фотографија: Божидар Плазинић, члан Жирија и Селекционе комисије

“У оквиру поставке је и селекција радова 12 уметника – учесника Бијенала минијатуре из града Русеа (Бугарска). Селекцију је направила Елена Великова”, рекао је Божидар Плазинић и нагласио да „уметност минијатуре показује да се на малом простору, осмишљеним потезима и квалитетним идејама може направити велико дело“.

Манифестацију је отворила Јадранка Достанић, заменик председника општине Горњи Милановац и председник Организационог одбора Бијенала. Честитајући награђеним и похваљеним ауторима, организатору, општини на кључној финансијској и свакој другој подршци, Министарству за културу и свим пријатељима уметности који су свих протеклих деценија помогли реализацију Бијенала, Јадранка Достанић је истакла:
Фотографија: Јадранка Достанић, председник ОО Бијенала и заменик председника општине Г. Милановац

“Ово је дан у коме наш град постаје богатији за још једну велику светску манифестацију, петнаесту по реду. Ово је дан нашег и вашег великог уметничког празника који је одавно ушао у анале светске модерне уметности и постао најпрестижнија манифестација уметности малог формата у земаљским размерама. Већ смо, крајем прошле године, обележили тридесет година постојања нашег и вашег БИЈЕНАЛА МИНИЈАТУРА и чврсто закорачили у четврту деценију чудесне и магичне уметности минијатурних формата. Двадесет седам земаља света ове године граде са нама још једну заједничку причу испричану на око седам стотина уметничких дела у свим могућим, постојећим областима визуелног стваралаштва. Граде један невероватан мозаик сачињен од уметничке игре у малом, од креативних мисли и идеја стотине и стотине и на хиљаде наших истомишљеника, уметника који од кад смо започели ову велику светску мисију деле са нама све оне радости које доноси свака изложба: јер је јединствена, јер је посебна, јер је оригинална и непоновљива и јер су део овог града и свих нас.

Поносни смо на ову велику манифестацију, на све који у њој учествују, и који су је протекле три деценије подржавали и допринели да се тај златни низ минијатура који се ниже на хиљаде и десетине хиљада настави истим оним стваралачким и организаторским жаром какав нас прати све ове године и деценије”.
Фотографија: Отварање 15. међународног бијенала уметности минијатуре

Награде:
Гран При 15. Међународног бијенала уметности минијатуре: Зоран Богдановић (Аустралија) за скулптуре Даилy самплес/Сунсет и Даилy самплес/Суннy Даy
Прва награда за сликарство – Николај Бузов (Бугарска) / Хексафлексагон ВИ, Хексафлексагон ВИИ
Прва награда за графику – Јоана Пападимитрију (Уједињено Краљевство) / Поглед, Исцељење
Прва награда за скулптуру – Драгана Којић (Србија) / Издизање 1, Издизање 2
Прва награда за цртеж – Бранко Раковић (Србија) / Чиста душа / Анима, Природа / Натуре
Прва награда за примењену уметност – Растко Ћирић (Србија) / Лигхт фор лифе
Прва награда за фотографију – Танасис Раптис (Грчка) / Акт 1, Акт 2
Прва награда за интермедију – Милица Јанковић (Црна Гора) / Промиссед ланд, Пресенце ин њхите
Фотографија:Бранко Раковић,прва награда за ЦРТЕЖ

Награде Бијенала су: Гран при (1.500 евра) и седам равноправних награда у рангу прве награде (по 500 евра) у свакој изложбеној категорији. Награђени радови улазе у Збирку Бијенала (новчана награда подразумева откуп рада).
Фотографија: Драгана Којић, прва награда за СКУЛПТУРУ

Похвале:
Ирена Кузмановић (сликарство), Јелена Средановић (графика), Младен Маринков (скулптура), Сандра Никач (цртеж), Сања Девић (примењена уметност), Дубравка Лазић (фотографија) и Слободанка Милошевић (интермедија).
Фотографија: Модерна галерија Културног центра

Пратећи програм 15. Међународног бијенала уметности минијатуре је стваралаштво Марка Вукше, добитника Гран–прија на 14. Бијеналу и сликарски опус и минијатуре Радислава Ратка Вучинића, јединог учесника свих досадашњих Бијенала. (Трајање пратећих изложби: 6. јун – 6. јул 2020. године).

И ове године изложбу, по већ утврђеној концепцији прати каталог манифестације. Издање је двојезично, укоричено је тврдим повезом и у димензијама је изложених експоната – 10×10 цм.
Фотографија: Пратећи изложбени програм (Дом културе)

Радно време галерија од 8. јуна 2020. године:
Радним даном: 9 – 20 сати
Суботом: 10 – 14 сати

Превентивне мере које прописује Министарство здравља Републике Србије.
Посетиоци изложбе морају користити средства и опрему за личну заштиту (маске)
Максималан број посетилаца у Модерној галерији – 15 особа / у Галерији Дома културе – 30
Обавезно растојање између посетилаца – 2 метра

Посетиоци у галерији (маске)

ВИДЕО ИЗЈАВЕ НАГРАЂЕНИХ АУТОРА

ЗОРАН БОГДАНОВИЋ (Аустралија)
Гранд-Приџ

Коментари су онемогућени.